Monstera Lechleriana Vs Monstera Adansonii (Διαφορές και ομοιότητες)

Monstera Lechleriana Vs Monstera Adansonii (Διαφορές και ομοιότητες)

Στη φωτογραφία φαίνεται η Monstera Lechleriana με την Monstera Adansii.

Τα αειθαλή φυτά monstera είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και επιθυμητά φυτά εσωτερικού χώρου. Αλλά το γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 40 είδη που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Araceae.

Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνω το Monstera Lechleriana και Monstera atansoniείναι από το ίδιο είδος Είναι σίγουρα παρόμοια. Έχουν όμως και σημαντικές διαφορές.

Αν έχεις ένα τέρας και δεν ξέρεις τι είναι. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει αν δεν έχετε Monstera αλλά θέλετε ένα. Μείνετε μαζί μου και επιλέξτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Οι διαφορές μεταξύ Lechleriana και Adansonii περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις ποτίσματος και λίπανσης. Αναπτύσσονται με διαφορετικά χτυπήματα και παράγουν διαφορετικά φύλλα. Έχει επίσης διαφορετική δομή φύλλων και κανονικό ύψος.Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Έχουν διαφορετικούς τύπους οπών. (ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος να ξεχωρίσεις)

Οι ομοιότητες περιλαμβάνουν στενές σχέσεις στο φυτικό βασίλειο. Δεδομένου ότι είναι επίφυτα και αμπέλια, έχουν επίσης παρόμοια φυσικά ενδιαιτήματα. και όταν φροντίζεται ως καλλωπιστικό φυτό στο σπίτι Δεν τους αρέσει το άμεσο ηλιακό φως και ευδοκιμούν σε παρόμοιες θερμοκρασίες.

Διαφορά μεταξύ Lechleriana και Adansii

τρύπα στο φύλλο

Το καλύτερο πράγμα για τα Monsteras είναι οι τρύπες στα φύλλα τους. Αλλά όταν συγκρίνουμε το Monstera Lechleriana και το Monstera Adansonii, μπορούμε να δούμε ότι διαφέρουν ως προς τους θύλακες των τριχών τους.

Για ένα πράγμα, μερικά φύλλα μπορεί να μην έχουν καν πόρους όταν η Λεκλαριάνα είναι νεαρή. Ορισμένα μέρη είναι γενικά πιο κυκλικά σε σύγκριση με το Adansoni.

Από την άλλη, το Adansoni έχει μικρότερους πόρους από το Leclariana.

στις περισσότερες περιπτώσεις Η τρύπα ξεκινά κοντά στη μεσαία λωρίδα (μέση ρίγα) και εκτείνεται προς τη λεπίδα (εξώτατη φλέβα).

Ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης είναι να κοιτάξετε ο ένας δίπλα στον άλλο. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε αυτή την επιλογή. Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε ποια επιλογή είναι ποια.

όταν κοιτάς τα φύλλα Αν δείτε πολλές τρύπες σε όλο το φύλλο Αναζητάτε σίγουρα το Adansani.

Τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού όγκου του φύλλου πηγαίνει στον θύλακα της τρίχας. Μπορούμε να πούμε ότι το Adanzani αξίζει αυτό που ο κόσμος το αποκαλεί – το Ελβετικό Τυροκομείο.

απαιτήσεις άρδευσης

Αυτοί οι δύο τύποι Monsteras έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό όταν τους φροντίζουν ως καλλωπιστικά φυτά στο σπίτι.

Το Monstera leclariana αγαπά κυρίως το νερό. Αλλά πρέπει να ποτίζονται μόνο αφού το χώμα έχει στεγνώσει. Αυτό είναι συνήθως εβδομαδιαία.

Το χειμώνα ή όταν κάνει κρύο Θα μείνουν αδρανείς. και πιο αργή ανάπτυξη Επομένως, το πότισμα κάθε δύο εβδομάδες το χειμώνα είναι αρκετό.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν το Monstera leclariana χρειάζεται νερό είναι να χώσετε το δάχτυλό σας στο χώμα.

Εάν είναι στεγνό, ποτίστε το. Προσέξτε να μην ποτίσετε υπερβολικά το Monstera σας, γιατί μπορεί να καταλήξετε με σάπιες ρίζες.

Από την άλλη πλευρά, τα φύλλα μπορεί να έχουν λιγότερες τρύπες ή κίτρινες άκρες.

Η Monstera atansoni, από την άλλη πλευρά, είναι μια εύθραυστη πριγκίπισσα όταν εκτίθεται στο νερό.

Δεν χρειάζονται χώμα που είναι πολύ στεγνό. Όμως το πολύ νερό μπορεί να βλάψει τις ρίζες του. Ο καλύτερος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες είναι να ποτίζετε το χώμα μία φορά την εβδομάδα.

Μερικοί λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου θέλουν έναν υγραντήρα φυτών και τον τοποθετούν κοντά.

Αν όμως δεν θέλετε να σπαταλήσετε χρήματα, ψεκάστε νερό στα φύλλα και το χώμα.

διακοπτόμενη πρέπει να είναι επαρκής για τις ανάγκες και την υγρασία του.

Η σωστή αποστράγγιση της γλάστρας είναι το κλειδί για ένα υγιές τέρας. Ποτέ, εννοώ ποτέ, μην βάζετε το Monstera σας σε μια κατσαρόλα χωρίς να στραγγίζετε.

Ναι, το Monstera atansoni προτιμά ένα υγρό περιβάλλον στο τροπικό δάσος. Σίγουρα όμως δεν θέλει να μουλιάσει σε νερό ή λάσπη για πολλή ώρα.

Συνήθειες ανάπτυξης και φύλλα

Η επόμενη διαφορά που θα παρατηρήσουμε είναι οι αυξημένες συνήθειές τους. Αν και αμφότερα είναι αμπέλια Αλλά τείνουν να αναπτύσσονται διαφορετικά και με διαφορετικούς ρυθμούς.

Τα φύλλα Monstera leclariana μεγαλώνουν έως και 10 ίντσες (25 εκ.) στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε εσωτερικούς χώρους, αυτό είναι δυνατό μόνο με τις κατάλληλες συνθήκες. Αν και δεν βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον. Αλλά μπορεί να γίνει μεγαλύτερο από το Leclariana atansoni.

Τα φύλλα του Atansoni είναι πολύ μικρότερα από το Leclariana Τα ώριμα φύλλα είναι συνήθως ελαφρώς μεγαλύτερα από την παλάμη σας, αλλά όχι πολύ.

Σε σύγκριση με τα Λεχλεριάνα, έχει περισσότερα φύλλα και πιο πλούσια φύλλα. αλλά τα φύλλα είναι πιο λεπτά

Το Leclariana που έχει μεγάλα και χοντρά φύλλα θα πρέπει να έχει τον συνολικό αριθμό των φύλλων.

ύψος και δομή

Το ύψος είναι μια άλλη διαφορά μεταξύ τους. Λογικά η Lechleriana μεγαλώνει περισσότερο σύμφωνα με την προηγούμενη διαίρεση, αλλά η Adansonii μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.

Εάν παρέχεται η βρύα Και τα δύο φυτά είναι ψηλά, αλλά αν όχι, τα βρύα σέρνονται και εξαπλώνονται γρήγορα.

Η Leclariana, από την άλλη, έχει πιο παχιά φύλλα και μεγαλώνει πιο αργά αλλά είναι μεγαλύτερη.

ιδέα

Η τελευταία διαφορά σε αυτή τη λίστα είναι η γονιμοποίηση. Γιατί είναι σημαντική η γονιμοποίηση;

Εάν διατηρείτε τα φυτά σε γλάστρες όσο γόνιμο ή μεγάλο κι αν είναι το έδαφος στο περασμα του χρονου Το δέντρο θα απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά. λίγο μετά Το χώμα στην πραγματικότητα θα ονομαζόταν «νεκρό».

Όσο για το λίπασμα, η Monstera atansoni είναι και πάλι η πριγκίπισσα της ιστορίας.

Μεγαλώνοντας τόσο γρήγορα, τα adansoni δεν μπορούν να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται μέσω της φωτοσύνθεσης. Επομένως, θα πρέπει να βοηθήσετε λίγο το έδαφος προσθέτοντας λίπασμα.

Μπορείτε να κάνετε λίπανση μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι. όταν μεγαλώσει Αφήστε το χειμώνα για ξεκούραση.

Φροντίστε να μην κάνετε λίπανση πολύ κοντά στις ρίζες. Αυτό συμβαίνει επειδή θα ενθαρρύνετε την ανάπτυξη των ριζών εάν οι ρίζες πρέπει να απλωθούν για θρεπτικά συστατικά. Είναι νοητική τεχνική;

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να λιπάνετε το Adansoni σας μόλις το φυτέψετε ξανά.

Αν οι ρίζες είναι αδύναμες και ακόμα στη νέα γλάστρα Μπορείτε να το κάψετε και να μην το πιέσετε.

Το Monstera leclariana είναι πολεμιστής, οπότε μπορείτε να το γονιμοποιήσετε μια φορά το μήνα (δύο φορές αν θέλετε) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά σιγά όταν έρθει το φθινόπωρο.

Ομοιότητες leclariana και atansoni

Μιας και μιλάμε για δύο φυτά από την ίδια οικογένεια. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε ότι θα μοιάζουν περισσότερο. Εκτός από τη διαφορά Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι τα κάνει να μοιάζουν.

Ταξονομία

Μία από τις πρώτες ομοιότητες που μπορώ να πω είναι η ταξινόμηση τους. Τόσο η Lechleriana όσο και η Adansonii αποτελούν μέρος:

  • Kingdom Plantae (καθώς και φυτά σε περίπτωση που οι άνθρωποι στερούνται λατινικών).
  • Phylum Tracheophyta – Γνωστό και ως αγγειακά φυτά. (δηλαδή έχει εξειδικευμένους ιστούς που μεταφέρουν νερό και φωτοσυνθετικά προϊόντα σε όλο το σώμα του φυτού).
  • Subphylum Angiospermae – ανθοφόρα φυτά (ή φυτά που παράγουν σπόρους).
  • Κατηγορία Λιλιοψιδών – Μονοκοτυληδόνων με βάση τον αριθμό των κοτυληδόνων στον σπόρο.
  • Οικογένεια Araceae–Aroids, που σημαίνει ότι έχουν spadix (τα σαρκώδη μέρη με καλά οργανωμένους σπόρους) για καλύτερη οπτικοποίηση. Σκεφτείτε τα κρίνα. Ναι, τα Monsteras ανθίζουν με τον ίδιο τρόπο όπως τα μπιζέλια. Ξέρω ότι τα αγαπάτε περισσότερο τώρα.
  • Υποοικογένεια Monsteroideae – αποτελείται από τριχοσκληρίδια (βελονοειδή κύτταρα που αποτρέπουν τα φυτοφάγα ζώα).
  • Είδη Monstera – Ναι, αναφέραμε 40 είδη Monstera νωρίτερα.

Ειδικά αν θέλετε να εμβαθύνετε στην καταγωγή του Monstera Adansii και στις διαφορές που έχουν βρει οι επιστήμονες. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε ένα έργο που έγινε στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Β. Χόρτασα τα Λατινικά, τη Βιολογία και τη Γενετική Τι λέτε εσείς; Ας έρθουμε σε μια άλλη ομοιότητα.

φυσικό περιβάλλον

Μία από τις βασικές ομοιότητες μεταξύ Lechleriana και Adansonii είναι ο φυσικός τους βιότοπος. Και τα δύο είδη βρίσκονται στα τροπικά κλίματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα, ο Παναμάς, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ονδούρα, η Μπελίζ και η Βενεζουέλα έχουν τροπικά δάση. Είναι λοιπόν ένα αειθαλές δάσος.

Η Κολομβία, η Γουιάνα, το Σουρινάμ, ο Ισημερινός, το Περού, η Βολιβία και η Δυτική Βραζιλία μπορούν να καυχηθούν για τους φυσικούς βιότοπους τόσο της λίμνης Clariana όσο και της Atonsoni.

Το Leclariana μπορεί επίσης να βρεθεί στο νότιο Κόλπο του Μεξικού. Μπορείτε να βρείτε έναν οικιστικό χάρτη εδώ.

Ο Ατανσόνι, από την άλλη πλευρά, πηγαίνει νότια στις χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ως εκ τούτου, μπορεί να βρεθεί στα τροπικά δάση της Δομινικανής Δημοκρατίας, στο Πουέρτο Ρίκο, στη Βραζιλία, σε μέρη της Βολιβίας και της Παραγουάης (Πηγή: Global Biodiversity Information Facility).

Επίφυτο

Το Monstera Lechleriana και το Monstera Adansonii είναι και τα δύο επίφυτα και εδώ είναι οι ομοιότητες μεταξύ τους.

δηλαδή και τα δύο φυτρώνουν στην επιφάνεια άλλων φυτών, κυρίως μεγάλων δέντρων.

Τρέφονται με τα συντρίμμια, την υγρασία, το νερό και τον αέρα γύρω τους ενώ συμβάλλουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα.

Βασικά αυτό που λέω είναι αυτό Κανένας από τους δύο δεν μπήκε βαθιά στο έδαφος. Αντί όμως να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίκτυο ριζών

Έχουν ρίζες αέρα που σέρνονται στην επιφάνεια και διαρρέουν όταν βρουν το σωστό σημείο.

σημαία

Όλα τα Monsteras είναι αμπέλια, εκτός από αυτά τα επίφυτα περιλαμβάνουν τα Lechleriana και Adansii.

Βασικά, από κάθε κοτσάνι, υπάρχει ένα νέο, μικρότερο κοτσάνι. (Επιστημονικά ονομάζεται μίσχος) αναδύεται.Το σκληρό καφέ μέσο ονομάζεται κόμβος.

Θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό εάν θέλετε να πολλαπλασιαστείτε από τον κορμό. Βεβαιωθείτε ότι το κόψιμο σας έχει τουλάχιστον ένα άκρο από το σημείο όπου αναπτύσσονται οι ρίζες.

Ως αμπέλια, τόσο το Monstera Lechleriana όσο και το Monstera Adansonii παράγουν φύλλα προσκολλημένα στον κορμό του δέντρου.

Έτσι δοκιμάζουν το περιβάλλον τους και διαδίδονται φυσικά ανάλογα με το πού βρίσκουν τις καλύτερες συνθήκες ηλιακού φωτός.

Αν και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα τέρατα βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά οι λάτρεις των φυτών εσωτερικού χώρου θα πρέπει να προετοιμαστούν με βρύα για την ανάπτυξη τεράτων.

Εκτός από τη στήριξη των δυνατών μίσχων. Μπορείτε επίσης να ομορφύνετε τον χώρο σας διατηρώντας τα τέρατα οπτικά τέλεια.

φως

Μια άλλη ομοιότητα είναι η ανάγκη για έμμεσο ηλιακό φως. Γιατί μεγαλώνουν στη σκιά των μεγάλων δέντρων. ως εκ τούτου δεν δέχονται άμεσο ηλιακό φως στο φυσικό τους περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να πηγαίνουν ενώ λαμβάνουν φροντίδα στο σπίτι.

Σε σύγκριση με τα δύο είδη, το Monstera leclariana είναι πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. και αν έχει μείνει στον ήλιο για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα

Το Monstera adansoni μπορεί να είναι καλύτερα στο άμεσο ηλιακό φως. αλλά μπορεί να αναπτυχθεί αργά ή να εμφανιστεί η πτώση των φύλλων

Επομένως, και για τα δύο αυτά ζώα Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε φως είναι κοντά σε ένα παράθυρο. Μην το εκθέτετε όμως στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα.

για να είμαι ξεκάθαρος Αν το τέρας σου είναι στο παράθυρο αλλά έχεις κουρτίνες Μάλλον είναι εντάξει.

θερμοκρασία

Τόσο το Monstera Lechleriana όσο και το Monstera Adansonii έχουν παρόμοια γεύση σε θερμοκρασίες.

έχουν παρόμοιο φυσικό βιότοπο Είναι επομένως πιο άνετα σε θερμοκρασίες έως 80 °F (25 °C).

Ακόμα και το ζεστό καλοκαίρι Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για αυτό. (Αρκεί να τα ποτίζετε τακτικά) εκτός αν βρίσκονται στο άμεσο ηλιακό φως.

Η διαφορά είναι ότι το Monstera Lechleriana ευδοκιμεί στους 55 °F (ή 12 °C) και το Adansonii μπορεί να αναπτυχθεί μόνο πάνω από 64 °F (ή 18 °C).

για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να επιβιώσει Αλλά αφήστε το να κρυώσει πολύ και αυτό είναι το τέλος του adanzoni σας.

μικτό χώμα

Τα Monstera Lechleriana και Monstera Adansonii προτιμούν γόνιμο έδαφος που επιτρέπει αερισμό και αποστράγγιση.Επιπλέον, το ιδανικό pH είναι μεταξύ 5,0 και 7,0.

Αν ανακατέψετε μόνοι σας το χώμα Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη κακάο (ίνες καρύδας) και τύρφη (Sphagnum moss) στο Monstera atansoni.

Αυτό το είδος αγαπά την υψηλή υγρασία και το νερό. Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν εξαιρετική κατακράτηση νερού και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Αν δεν ανακατέψετε μόνοι σας το χώμα Θα πρέπει να κάνετε λίπανση δύο ή τρεις φορές το χρόνο.

Η καλύτερη θεραπεία σε κάθε περίπτωση είναι η σωστή αποστράγγιση.Χωρίς αυτήν, βάζετε το τέρας σας σε κίνδυνο σήψης, ανεξάρτητα από το είδος.

τελευταία λέξη

Ο κύριος στόχος μου για αυτό το άρθρο είναι να μοιραστώ μαζί σας τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ Monstera Lechleriana και Monstera Adansonii.

Οι ομοιότητες μεταξύ τους μπορεί να οδηγήσουν στην ίδια γενετική γραμμή αφού πρόκειται για επίφυτα φυτά και αμπέλια.

Παρόμοιος φυσικός βιότοπος στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Παρόμοιες απαιτήσεις όσον αφορά το φως, τη θερμοκρασία και το μίγμα εδάφους.

Η διαφορά είναι στην ποσότητα του νερού που τους αρέσει, καθώς και στη συχνότητα της λίπανσης. Ως προς τη δομή, τα Αδανσίνια έχουν μικρά και λεπτά φύλλα με μεγάλο αριθμό οπών. Αλλά μεγαλώνει γρήγορα και έχει μεγάλα φύλλα εξαιτίας του.

Η Lechleriana, από την άλλη, είναι πιο σφριγηλή, με σαρκώδη φύλλα, λιγότερες τρύπες και καλύτερη προσαρμογή στο περιβάλλον της.

Ελπίζω όλες αυτές οι πληροφορίες να είναι χρήσιμες για εσάς. εκτός αυτού Ελπίζω αυτό να βοηθήσει το Monstera σας.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *