9 λάθη κλαδέματος που βλάπτουν σοβαρά τα φυτά σας

9 λάθη κλαδέματος που βλάπτουν σοβαρά τα φυτά σας

Το κλάδεμα είναι μια σημαντική εργασία συντήρησης κήπου. Τα περισσότερα φυτά απαιτούν κάποιου είδους κλάδεμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. ιδιαίτερα θάμνους και δέντρα

Μερικοί κηπουροί φοβούνται αυτή τη στιγμή. ενώ άλλοι προτιμούν τη δομή και την αλληλεπίδρασή τους με τα φυτά. Αλλά σε όποια πλευρά του φράχτη κι αν πέσεις Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να γίνει.

Ως μια από τις πιο τεχνικές εργασίες κηπουρικής που μπορείτε να κάνετε όλο το χρόνο. Το κλάδεμα μπορεί να είναι δύσκολο κάθε φορά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. από τη στιγμή του κλαδέματος μέχρι την ποσότητα του κλαδέματος που πρέπει να γίνει Είναι πολύ εύκολο να κάνεις λάθη.

Αν νιώθετε ένοχοι για αυτά τα 10 λάθη Παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι σίγουρα δεν είστε μόνοι. Αυτά τα λάθη είναι απίστευτα κοινά ακόμη και για ορισμένους έμπειρους κηπουρούς. Ευτυχώς, είναι απίστευτα εύκολο να το αποτρέψετε αν ξέρετε τι να αποφύγετε.

1. Χρήση αιχμηρού εξοπλισμού

Το πρώτο λάθος που κάνουν πολλοί κηπουροί ακόμη και μερικούς επαγγελματίες κηπουρούς είναι να χρησιμοποιήσετε ένα αμβλύ εργαλείο

Αυτό συνήθως δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας. (Όλοι γνωρίζουμε ότι η χρήση κοφτερό ψαλίδι Είναι πολύ πιο εύκολο να κοπεί) αλλά είναι τεμπελιά. Δεν κατηγορώ κανέναν κηπουρό που ξέχασε αυτό το σημαντικό βήμα. Ποιος θέλει να αφιερώσει χρόνο στο ακόνισμα των εργαλείων του ενώ βρίσκεται στον κήπο;

Ωστόσο, η παράλειψη αυτού του βήματος είναι καταστροφή για πολλούς κηπουρούς.

για αρχάριους Το θαμπό ψαλίδι είναι απίστευτα δύσκολο στη χρήση. Δεν κάνουν καθαρές τομές και απαιτούν δύναμη και επιδεξιότητα από την πλευρά σας για να ολοκληρώσετε τη δουλειά.

Εκτός όμως από την επιπλέον προσπάθεια Έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα φυτά.

Συχνά ο στόχος του κλαδέματος είναι να ενθαρρύνει τα φυτά να αναπτυχθούν καλύτερα, πιο δυνατά και πιο υγιή. Εάν το κλαδί του δέντρου έχει καταστραφεί από αμβλύ ψαλίδι Επιρρεπής σε σοκ και στασιμότητα Αυτές οι τραχιές πληγές δεν επουλώνονται γρήγορα και δημιουργούν μεγάλες ανοιχτές πληγές που μπορεί να προκαλέσουν την απομάκρυνση του φλοιού ή του στελέχους και τη φθορά.

Μπορεί να είναι πολύ σκληρή δουλειά. Αλλά δεν θα μετανιώσετε που αφιερώσατε χρόνο βλέποντας τα αγαπημένα σας φυτά να μεγαλώνουν υγιή.

Είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε και να ακονίσετε θαμπά και σκουριασμένα εργαλεία με αυτό το τρυπάνι.

2. Χρησιμοποιήστε βρώμικα εργαλεία

Υπάρχουν δύο πράγματα που δεν πρέπει να είναι το εργαλείο κλαδέματός σας. Το πρώτο που είδαμε ήταν προφανές. Δεύτερον, βρώμικο

Οι κηπουροί φημίζονται ότι μαζεύουν ψαλίδια κλαδέματος υπό όλες τις συνθήκες και κατευθύνονται στον κήπο για ένα γρήγορο καθάρισμα. Κάποιος το καθάρισε σχολαστικά μετά από ένα μακρύ απόγευμα. Ενώ μερικοί άνθρωποι θυμούνται να το κάνουν αυτό μετά το κλάδεμα ενός ή δύο κλαδιών, είναι, ωστόσο, σημαντικό να καθαρίζετε αυτά τα εργαλεία τακτικά για να προστατεύσετε από μια επικίνδυνη απειλή, ασθένεια.

Οι μυκητιασικές και βακτηριακές ασθένειες είναι κοινές στους κήπους των σπιτιών. Τους αρέσει να κρύβονται σε άβολα μέρη περιμένοντας να επιτεθούν. Ένα από αυτά είναι τα εργαλεία κηπουρικής σας.

Εάν έχετε κλαδέψει πρόσφατα ένα άρρωστο δέντρο. Η χρήση του ίδιου ψαλιδιού για να κόψετε ένα άλλο υγιές φυτό μπορεί να μεταδώσει ασθένειες. Μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την ασθένεια μέχρι να είναι πολύ αργά.

Εκτός από αυτό το επικίνδυνο πρόβλημα Τα βρώμικα εργαλεία μειώνουν επίσης την ποιότητά τους. Τα μεταλλικά εργαλεία σκουριάζουν πολύ γρήγορα. Και γίνονται λιγότερο χρήσιμα αν δεν καθαριστούν και δεν αποθηκευτούν σωστά.

Αποθηκεύστε άλλο ένα ταξίδι στο νηπιαγωγείο και φροντίστε καλύτερα αυτό που έχετε. Θα αποθηκεύσετε το πορτοφόλι σας και το δέντρο σας ταυτόχρονα.

3. Λάθος κοπή

Όταν το εργαλείο σας είναι έτοιμο για χρήση. Θα πρέπει να ασχοληθείτε με τεχνικές κλαδέματος. κάτι που μοιάζει απλό έργο Απίστευτα – το κλάδεμα των δέντρων – μπορεί να είναι η πτώση σας αν γίνει λάθος.

Πρωταρχικό μέλημα είναι η απασχόληση. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται όπου χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των φυτών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν κόβετε ξύλο.

Κόψιμο σε λάθος μέρος, όπως κόψιμο πολύ κοντά ή πολύ μακριά από τον κορμό του δέντρου Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θεραπεία. Μπορεί να προκαλέσει ασθένεια και σήψη στο δέντρο.

για φυτά με μαλακά στελέχη Η τομή γίνεται συνήθως πάνω από την άκρη του φύλλου. Αυτό ενθαρρύνει το φυτό να αναπτύξει νέους μίσχους από την κορυφαία βάση. ενισχύει την ανάπτυξη Αν κόψετε τις άκρες πολύ κοντά Μπορείτε να προκαλέσετε ζημιά και δεν θα αναπτυχθείτε ξανά. Αν κόψετε περισσότερες από μία άκρες Αυτό το μέρος του άκρου θα αρχίσει να πεθαίνει. εμποδίζει τη νέα ανάπτυξη και προάγει την ασθένεια

Εκτός από τη θέση Η γωνία είναι επίσης σημαντική. Το κλάδεμα πρέπει να γίνεται πάντα υπό γωνία ώστε το νερό να ρέει από την κορυφή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για φυτά με παχιά κλαδιά. Επίπεδες, όρθιες πληγές μπορούν να συγκρατήσουν υγρό. Προκαλεί σήψη κλαδιών και σταματά την επούλωση των πληγών.

4. Κλάδεμα κατά την καλλιεργητική περίοδο

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου – συνήθως την άνοιξη – σχηματίζονται νέα φύλλα και μίσχοι με γρήγορο ρυθμό. Αυτά τα φύλλα δίνουν στα φυτά περισσότερη ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. να το μεγαλώσει Εάν κόψετε πάρα πολλά από αυτά τα νέα φύλλα και μίσχους, Θα διαταράξετε αυτόν τον κύκλο ανάπτυξης. με αποτέλεσμα σοκ

Σχετική ανάγνωση: 15 φυτά που δεν πρέπει ποτέ να κλαδεύετε την άνοιξη

Σοβαρό κλάδεμα σε λάθος χρόνο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανάπτυξη των φυτών. Τα φυτά που αναπτύσσονται με καθυστέρηση ή φυσικά αναπτύσσονται μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν.

Τα σκληρά δαμάσκηνα αποθηκεύονται καλύτερα κατά τη διάρκεια της αδρανοποίησης του φυτού. αν είναι απαραίτητο Πολλά φυτά δεν χρειάζονται πολύ κόψιμο. Το να κάνεις πολύ λίγα είναι καλύτερο από το να κάνεις πολλά. ειδικά τη λάθος στιγμή

5. Ρύθμιση φωτός στο τέλος της σεζόν

στο αντίθετο άκρο του φάσματος Χρειαζόμαστε λίγο κλάδεμα σε λάθος εποχή.

Το μικρό κλάδεμα περιλαμβάνει το κλάδεμα ορισμένων από τα κλαδιά εδώ και εκεί για να ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη και διακλάδωση. Αυτό γίνεται συνήθως κατά την περίοδο αιχμής της βλάστησης καθώς το φυτό αναπτύσσεται ξανά έντονα.

Το απαλό κλάδεμα ενθαρρύνει το φυτό να παράγει νέα, τρυφερή ανάπτυξη. Αν γίνει στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου το φθινόπωρο Αυτή η νέα ανάπτυξη θα επηρεαστεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

ανάλογα με το φυτό Η νέα ανάπτυξη είναι συχνά πιο επιρρεπής στον παγετό και τις ζημιές από παγετό. ανάλογα με το φυτό Αν αυτή η νέα ανάπτυξη πεθάνει Μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των φυτών ή να προκαλέσει ασθένειες σήψης και καθυστέρησης.

Το ελαφρύ κλάδεμα γίνεται καλύτερα νωρίς την εποχή που το φυτό είναι νεαρό. ξανά και μόνο όταν χρειάζεται.

6. Υπερβολικό κλάδεμα

ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου Το πολύ κλάδεμα είναι πάντα ένας κίνδυνος. Μερικά δέντρα χρειάζονται πολύ λίγο κλάδεμα για να διατηρήσουν το σχήμα τους. ενώ κάποιοι δεν το χρειάζονται καθόλου. Είναι σημαντικό να αξιολογούνται οι ανάγκες του φυτού και να κλαδεύονται μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οποιεσδήποτε περικοπές κάνετε σε παλιά ή νέα φυτά θα αφήσουν ανοιχτές πληγές. Αν και τα φυτά μπορούν να θεραπεύσουν αυτές τις πληγές και πάλι στην υγεία τους. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια πληγή που μπορεί να επηρεάσει το φυτό. Αντί να εκπαιδεύσετε σωστά ένα δέντρο και να το βοηθήσετε να μεγαλώσει, Το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να είναι πιο αγχωτικό.

Εάν το δέντρο σας χρειάζεται σοβαρό κλάδεμα. Θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και όχι όλα ταυτόχρονα. Το κενό μεταξύ κάθε περικοπής ήταν δύο εβδομάδες. Δίνετε χρόνο στο φυτό να ανακάμψει και να προσαρμοστεί. και περιορίστε τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν αργότερα Μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θέλετε ανάλογα με το φυτό και να αφαιρέσετε όσα φυτά χρειάζεται.

Το υπερβολικό κλάδεμα μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν το δέντρο είναι εγκατεστημένο. Μπορεί να θέλετε να είναι μοναδικά ή στολισμένα ώστε να ταιριάζουν στο σχεδιασμό του κήπου σας. και σε αυτό το βήμα Συνεχίστε να κόβετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όποτε ξεκινάτε το κλάδεμα Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία των φυτών προέχει. Ένα ελαφρώς παραμορφωμένο δέντρο είναι καλύτερο από ένα νεκρό.

7. Ποτέ μην προσαρμόζετε

Μια εναλλακτική λύση στο υπερβολικό κλάδεμα είναι να μην κλαδεύετε καθόλου. Αυτό το λάθος είναι συχνά λιγότερο επικίνδυνο – ένα δέντρο μπορεί να επιβιώσει καλά στη φύση χωρίς τη βοήθειά μας – αλλά συμβάλλει πολύ στην υγεία των καλλιεργειών του κήπου μας.

Πολλά φυτά δεν χρειάζονται κλάδεμα για να αναπτυχθούν, ωστόσο, πρέπει να αφαιρέσουν τα νεκρά ή ανενεργά κλαδιά. Αφαιρέστε τα άρρωστα φύλλα ή τα ξηλωμένα άνθη. Αν μείνει πάνω στο δέντρο Αυτά τα αντιαισθητικά στοιχεία απορροφούν ενέργεια από τα φυτά. οδηγήσει σε νέα ανάπτυξη

Το κλάδεμα αποτρέπει επίσης την πιθανότητα παρασίτων και ασθενειών. Επειδή τείνουν να επιτίθενται πρώτα στα αδύναμα μέρη του φυτού.

Άλλα φυτά θα κάνουν χωρίς κλάδεμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Αυτό ισχύει κυρίως για καρποφόρα φυτά. Αλλά και καλλωπιστικοί θάμνοι.

πρώιμο κλάδεμα Θα βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απόδοση, το σχήμα και την ευελιξία των φυτών. Ο αυξημένος αερισμός βοηθά την καρπόδεση και αποτρέπει την εξάπλωση ασθενειών σε πυκνές περιοχές ανάπτυξης γύρω από το φυτό.

Ελέγξτε τις προδιαγραφές του φυτού σας για να προσδιορίσετε το επίπεδο κλαδέματος που χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε.

8. Αφαίρεση κορυφών δέντρων

Αυτή η ανωμαλία ισχύει για τα δέντρα. Δεν είναι μόνο ένα από τα πιο επιζήμια λάθη.

αφαίρεση του πυρήνα (Κύριοι κλάδοι υψηλότερης ανάπτυξης), γνωστός και ως οχύρωση. τονίζει πολύ το δέντρο

Το κεντρικό κεφάλι είναι ένα σημαντικό μέρος της δομής του δέντρου. Σας καθοδηγεί στις σωστές τεχνικές κλαδέματος. Και σε βοηθά να ξέρεις ποια κλαδιά να κόψεις και ποια να κρατήσεις.

Ένας ισχυρός κεντρικός ηγέτης εγγυάται έτσι ισχυρή ανάπτυξη σε όλο το δέντρο. Αν αυτός ο μεσαίος ηγέτης εξαλειφθεί Θα δημιουργηθούν πολλά νέα παραρτήματα. Αυτοί οι νέοι κλάδοι είναι πιο αδύναμοι από τους μονοαξονικούς. και μπορεί να προκαλέσει το συνολικό βάρος και το μέγεθος του δέντρου να είναι εκτός ισορροπίας

Συχνά γίνεται λάθος όταν τα δέντρα ή οι θάμνοι είναι πολύ μεγάλοι για την περιοχή ανάπτυξης.Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου της ανάπτυξης και μπορεί να βλάψει το φυτό μακροπρόθεσμα.

Πριν από τη φύτευση, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το ώριμο μέγεθος του δέντρου ή επιλέξτε έναν θάμνο που μπορεί να κλαδευτεί σε διαχειρίσιμο μέγεθος χωρίς αρνητικές συνέπειες.

9. Κλάδεμα χωρίς σκοπό

Το κλάδεμα είναι ένα από τα πιο άπιαστα καθήκοντα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το κόψιμο. Κάθε μέθοδος έχει διαφορετική τεχνική. ειδικά για αρχάριους κηπουρούς Αυτό το ναρκοπέδιο μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και αναποτελεσματικό κλάδεμα, το οποίο δεν προορίζεται, γιατί αυτό κάνουν οι κηπουροί.

Το τυχαίο κλάδεμα χωρίς σκοπό ή σκοπό μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφη ανάπτυξη στον κήπο σας και σε πιεσμένα δέντρα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα Το κλάδεμα δημιουργεί πληγές που χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Αν πας γυμναστήριο χωρίς σχέδιο και λόγο Βλάπτετε τα φυτά χωρίς λόγο. Αυτό δεν επηρέασε αμέσως την ανάπτυξη. Αλλά το συνεχές κλάδεμα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Το κλάδεμα με σκοπό καθορίζει επίσης την τεχνική που χρησιμοποιείται. Κηπουροί που θέλουν να μειώσουν το μέγεθος και άλλοι Όσοι θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη έχουν μια εντελώς διαφορετική διαδικασία.

Γνωρίζοντας ποιοι είναι οι στόχοι σας πριν ξεκινήσετε. Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τις σωστές τεχνικές την κατάλληλη στιγμή για να πετύχετε τους στόχους σας.

στο τέλος της μέρας Καλό είναι να έχετε τα ψαλίδια κλαδέματός σας εύχρηστα όταν τα χρειάζεστε πραγματικά.

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *