11 αιτίες για το κατσάρωμα των φύλλων Fittonia (και πώς να τις διορθώσετε)

11 αιτίες για το κατσάρωμα των φύλλων Fittonia (και πώς να τις διορθώσετε)

Εσωτερικές γλάστρες Fittonia Leave Curling

Οι άνθρωποι αγαπούν το Fittonia για το ελκυστικό φύλλωμά του και το στολισμένο με φλεβώδεις δομές.

Ως τροπικό φυτό από την οικογένεια των ακανθών, το Fittonia είναι απαιτητικό να αναπτυχθεί.

Εάν κάποιοι παράγοντες δεν είναι καλοί για την ανάπτυξη Το φυτό σας μπορεί να υποφέρει από μπούκλες φύλλων.

Το ακανόνιστο πότισμα είναι ένας λόγος για τον οποίο τα φύλλα του Fittonia κουλουριάζουν.Τα παράσιτα, το άγχος από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υγρασία μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα. Αν αυτά τα πράγματα δεν τυλίγουν τα φύλλα Θα πρέπει επίσης να επιθεωρήσετε το ριζικό σύστημα fittonia.

Θα μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε σωστά το Fittonia και πώς να διορθώνετε προβλήματα κατσαρώματος.

Αιτίες του κατσαρώματος των φύλλων Fittonia

υποβρύχιος

Τα Fittonia ζουν φυσικά σε υγρά δάση όπου υπάρχει πολλή βροχή. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάτε όταν ποτίζετε.

Εάν το έδαφος είναι ξηρό, οι ρίζες της fittonia δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό νερό στην κορυφή του φυτού.

Τα φυτά έχουν έναν φυσιολογικό μηχανισμό που ονομάζεται «Πίεση Turgor» που θα κρατήσει το φυτό σταθερό και σταθερό. Ορίζεται ως η ενδοκυτταρική δύναμη που ωθεί την κυτταρική μεμβράνη στο κυτταρικό τοίχωμα.

Η έλλειψη νερού μειώνει την πίεση του στροβιλισμού και έχει ως αποτέλεσμα το μαρασμό και το τσούξιμο των φύλλων.

λύση

Δεν πρέπει να αφήσετε την επιφάνεια του εδάφους να στεγνώσει και να γίνει τραγανή. Μπορείτε να ελέγξετε την υγρασία στο χώμα σπρώχνοντας το μισό του δείκτη σας στο χώμα. Αν νιώθεις ξηρότητα σε αυτό το βάθος Ήρθε η ώρα να καθαρίσετε.

Κλαδέψτε τα κίτρινα φύλλα για να αποτρέψετε την εξάντληση των πόρων σε κατεστραμμένους ιστούς. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας δεν εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως.

Υπερτροφοδότηση της Fittonia με λίπασμα

Εκτός από την αισιοδοξία που σχετίζεται με τη διατροφή των φυτών. Τα λιπάσματα έχουν επίσης μειονεκτήματα. Προκαλείται από υπερβολική ποσότητα λιπάσματος.

Η υπερβολική λίπανση οδηγεί στη συσσώρευση αλάτων στο έδαφος και περίσσεια αζώτου.

Η υψηλή συγκέντρωση αλατιού θα μειώσει την απορρόφηση του νερού. που οδηγεί σε αφυδάτωση των φύλλων και τσούξιμο των φύλλων.

Τα ριζικά κύτταρα υφίστανται πλασμόλυση όταν το περιβάλλον είναι πολύ αλμυρό καθώς τα σωματίδια αλατιού απορροφούν νερό.

Ως αποτέλεσμα, το νερό δεν είναι διαθέσιμο στις ρίζες και τις κορυφές του φυτού.(Πηγή: Τμήμα Γεωργίας και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια)

Το αποτέλεσμα δεν είναι τίποτα άλλο από κατσαρά, κιτρινισμένα φύλλα και πιθανώς μαραμένα ολόκληρα φυτά.

Πώς να το διορθώσετε;

Εάν το φυτό δεν επηρεάζεται πάρα πολύ Μπορείτε να απαλλαγείτε από το υπερβολικό αλάτι. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε απεσταγμένο νερό για αυτό το σκοπό καθώς δεν περιέχει ακαθαρσίες ή ακαθαρσίες.

Πιέστε το χώμα στο δοχείο. το χώμα δεν πρέπει να είναι υγρό για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα Εγκαταστήστε ένα καλό σύστημα αποχέτευσης.

Πρέπει να υπάρχουν τρύπες στον πάτο της γλάστρας για να επιτρέπεται η αποστράγγιση.

Θα πρέπει να αλλάξει η χρήση των χημικών λιπασμάτων σε οργανικά λιπάσματα. Όταν ξεφλουδίζετε πατάτες ή σπάτε αυγά μην πετάξετε το κέλυφος

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προετοιμάσετε πιο θρεπτικά τρόφιμα για το Fittonia σας αποφεύγοντας την αλατότητα του εδάφους.

Εάν προσπαθείτε να θεραπεύσετε μια βαριά κατεστραμμένη fittonia. Θα χρειαστεί να τα φυτέψετε σε νέο, φρέσκο ​​χώμα.

υποσιτισμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν συστροφή των φύλλων Fittonia.

Πολλά μέταλλα όπως ο σίδηρος, το θείο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυτών.

Η απουσία τους μπορεί να επηρεάσει σημαντικές μεταβολικές διεργασίες στα φυτά. Αυτό οδηγεί σε κιτρίνισμα και συστροφή των περιθωρίων των φύλλων.

Μετά τη χρήση του φυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα Το έδαφος μπορεί επίσης να εξαντληθεί.Επιπλέον, όταν το pH δεν είναι στο κατάλληλο εύρος Τα κανονικά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στις ρίζες. και ως αποτέλεσμα όλα τα φυτά

Ένα εξαιρετικά όξινο περιβάλλον οδηγεί σε ελεύθερα θρεπτικά συστατικά και στο σχηματισμό σύνθετων ενώσεων που τα φυτά δεν μπορούν κανονικά να απορροφήσουν (Πηγή: Πανεπιστήμιο της Αριζόνα).

Με άλλα λόγια, τα θρεπτικά συστατικά «εγκλωβίζονται» στο έδαφος.Όταν τα φύλλα δεν μαζεύονται, συστρέφονται και εμφανίζεται χλώρωση.

Πώς να το διορθώσετε;

ξηρό χώμα

Θα πρέπει επίσης να συμπληρώσετε το χώμα της γλάστρας σας με κατάλληλο λίπασμα. ή σπιτικό κομπόστ ή βερμικομπόστ

φτωχό pH του εδάφους

Χρησιμοποιήστε νερό πλούσιο σε ασβέστιο και διττανθρακικά για λίγο. Μπορείτε να αγοράσετε αυτό το είδος νερού σε πολλά παντοπωλεία.

Βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων περιβαλλόντων και στην καταστροφή σύνθετων ενώσεων.

Αποφύγετε τη χρήση κομπόστ για λίγο. Επειδή το χουμικό οξύ θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

πίεση θερμοκρασίας

Το Fittonia δεν ανέχεται τον παγετό. το χειμώνα Οι θερμοκρασίες συχνά πέφτουν κάτω από τους 10ºC (50ºC), γεγονός που επηρεάζει αρνητικά αυτό το φυτό, το οποίο είναι φυσικά εγκλιματισμένο σε τροπικές θερμοκρασίες.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κάνουν το νερό στα κύτταρα των φύλλων πιο παχύρρευστο. Επιπλέον, η διαπερατότητα της κυτταρικής μεμβράνης είναι ασθενής.

Η πρωτεϊνοσύνθεση αναστέλλεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του ιστού των φύλλων, η οποία εκδηλώνεται στα φύλλα της Fittonia με κρούστα και κατσαρά.

Πώς να το διορθώσετε;

Αυξήστε τη θερμοκρασία του δωματίου όπου αποθηκεύετε τη fittonia. Η βέλτιστη θερμοκρασία για την ανάπτυξη της fittonia είναι περίπου 20ºC (70ºF).

Μην ποτίζετε σε πολύ κρύο νερό. μειώνει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών στο έδαφος

Επιτρέπει επίσης στα φυτά να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος με υψηλό ρυθμό. Κόψτε τα νεκρά στελέχη και τα φύλλα και λειάνετε τις άκρες των φύλλων με ένα μαχαίρι.

Η σήψη των ριζών από το υπερβολικό πότισμα.

Στο νερό, το Fittonia είναι πιο επικίνδυνο από το κάτω από το νερό.

Το υγρό χώμα θα σκληρύνει τις ρίζες. προκαλούν τοξική κατάσταση Αυτό το περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τον ριζικό ιστό.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι σάπιες ρίζες που χαρακτηρίζονται από μια άσχημη μυρωδιά και μια μουχλιασμένη και σκοτεινή εμφάνιση.Τα φύλλα της Fittonia συρρικνώνονται και αρχίζουν να κατσαρώνουν.

Πώς να το διορθώσετε;

Αφαιρέστε ολόκληρο το φυτό από τη γλάστρα και ξεπλύνετε τις ρίζες με μαλακό νερό.

Κόψτε τα σάπια μέρη και τυλίξτε το φυτό σε εφημερίδα. Απορρίψτε το μολυσμένο χώμα γλάστρας και καθαρίστε τη γλάστρα με σαπούνι για να την απολυμάνετε.

Μετά από μερικές ημέρες, προσθέστε ένα φρέσκο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μείγμα γλάστρας. Μπορείτε να προσθέσετε υγρό λίπασμα για να υποστηρίξετε τη διαδικασία ανάκτησης.

Αν όλες οι ρίζες είναι σάπιες Κόψτε τα δυνατά μέρη των μίσχων και μουλιάστε τα σε νερό.

περιμένοντας να αναδυθούν παράξενες ρίζες Στη συνέχεια μεταφυτεύονται σε γλάστρες.

ποιότητα νερού

Το οικιακό νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει ακαθαρσίες και μέταλλα που είναι ανεπιθύμητα για το Fittonia, όπως σύνθετα άλατα. Περιεκτικότητα σε χλώριο, φθόριο και ασβέστη

Τα διαλυμένα άλατα αλλάζουν το χημικό περιβάλλον στο έδαφος. Τα ιόντα από τις εναποθέσεις αλατιού εκτοπίζουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. οδηγούν σε έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών στα φύλλα Επιπλέον, το αλάτι «κλέβει» νερό από τις ρίζες απορροφώντας το.

Πώς να το διορθώσετε;

Πριν ποτίσετε το Fittonia, φιλτράρετε καλά το νερό της βρύσης.

Στρώστε ένα κανονικό χωνί με διηθητικό χαρτί και τοποθετήστε το χωνί πάνω από το ποτιστήρι.

Ρίξτε λίγο λίγο το νερό της βρύσης και περιμένετε μέχρι να βγει το νερό, πετάμε το ίζημα.Μπορείτε να αγοράσετε ένα φίλτρο νερού του εμπορίου για αυτό το σκοπό.

Συλλέξτε το νερό της βροχής για πότισμα.

υπερέκθεση ή υποέκθεση

Οι κατάλληλες συνθήκες φωτισμού είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της fittonia. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα στα φύλλα.

Επίσης παρεμβαίνει στη φωτοσύνθεση μειώνοντας τη φωτοσυνθετική αλυσίδα ηλεκτρονίων.

Όταν πρόκειται για συνθήκες χαμηλού φωτισμού Μια μικρή ποσότητα φωτός παρεμβαίνει στη φωτοσύνθεση.

Το φωτοχημικό βήμα αυτής της διαδικασίας δεν μπορεί να συμβεί χωρίς αρκετό φως για να καταλύσει την αντίδραση.

Τα φύλλα της Fittonia αρχίζουν να χάνουν το λαμπερό πράσινο χρώμα τους και οι άκρες γίνονται σκληρές και κατσαρές.

Πώς να το διορθώσετε;

Η Fittonia αγαπά τον ήλιο. Αν θέλετε να βάλετε fittonia στο παράθυρο Τοποθετήστε μια κουρτίνα που εμποδίζει το άμεσο ηλιακό φως.

Για να αυξήσετε την ποσότητα του φωτός Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες LED καθώς δεν παράγουν θερμότητα και είναι ασφαλείς για τα φυτά.

προσβολή από παράσιτα

όπως και με τα περισσότερα φυτά Οι απρόσκλητοι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν τη Fittonia: αλευρώδεις κοριοί, ζωύφια, αφίδες, κάμπιες κ.λπ. Συνθλίβουν και ρουφούν τα φύλλα, προκαλώντας ζημιές.

Αυτά τα τραύματα λειτουργούν ως πύλη εισβολής μολυσματικών μικροβίων και παθογόνων στον ιστό των φύλλων.

λίγο μετά Τα φύλλα άρχισαν να κυλούν πάνω κάτω. Οι άκρες των φύλλων κιτρινίζουν και γίνονται σκληρές.

Πώς να το διορθώσετε;

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κολλήσετε το Fittonia για να μειώσετε τον πληθυσμό των παρασίτων. Αυτό μπορεί να μειώσει το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Αν όμως το φυτό ενοχληθεί πολύ Τα εντομοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον τύπο του παρασίτου.

Για την αποφυγή των τοξικών επιδράσεων των φυτοφαρμάκων στα φυτά. Αναμείξτε νερό σε αναλογία 1:1 με αρκετό διάλυμα φυτοφαρμάκου. Ρίξτε το διάλυμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε την περιοχή που έχει προσβληθεί από έντομα. Όταν εφαρμόζετε εντομοκτόνα στο έδαφος Βεβαιωθείτε ότι το σύστημα αποχέτευσης είναι καλό.

χαμηλή υγρασία

Δεδομένου ότι το τροπικό δάσος είναι ο φυσικός τους βιότοπος, η Fittonia λατρεύει να λιάζεται στον υγρό αέρα. Ο ξηρός αέρας αυξάνει τον ρυθμό διαπνοής. με αποτέλεσμα ξηρά φύλλα

Βασικά, τα φύλλα θα κατσαρώσουν και ολόκληρο το φυτό θα φαίνεται πεσμένο. Στη συνέχεια, όλες οι επιφάνειες των φύλλων μαραίνονται.

Πώς να το διορθώσετε;

Μην τοποθετείτε τα fittonia κοντά σε κλιματιστικά και γεννήτριες θερμότητας. Οποιοδήποτε υλικό προσομοιώνει ένα περιβάλλον με άνεμο θα αφύγρανση του αέρα. Θολώστε τα φύλλα από καιρό σε καιρό.

Τοποθετήστε ένα δίσκο με χαλίκι κοντά στο φυτό για να αυξήσετε την υγρασία ή χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα Τοποθετήστε το Fittonia στο μπάνιο ή στεγνώστε τα ρούχα στο δωμάτιο όπου είναι αποθηκευμένο το φυτό.

τύπος εδάφους

Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την επιλογή του εδάφους για γλάστρα για την καλλιέργεια Fittonia.

Αυτό το είδος εδάφους δεν στραγγίζει καλά. και αν το σηκώσεις Θα αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως το υπερβολικό πότισμα και η σήψη των ριζών.

Η ακατάλληλη επιλογή εδάφους γλάστρας θα οδηγήσει σε οξειδωμένο περιβάλλον ρίζας. κακός αερισμός ιστού κ.λπ.

Όλα αυτά εκδηλώνονται με τη μορφή φθοράς των φύλλων, όπως κατσαρά και σήψη.

Πώς να το διορθώσετε;

Πριν από τη φύτευση, θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλά αεριζόμενο και αργιλώδες χώμα γλάστρας, αργιλώδες, αμμοπηλώδες. Και το γόνιμο έδαφος είναι μια καλή επιλογή.

Εάν έχετε ήδη αυτό το πρόβλημα Μπορείτε να προσθέσετε βερμικουλίτη ή τύρφη στο έδαφος για να αποφύγετε την αναφύτευση. κόψτε τα κατεστραμμένα φύλλα

μέγεθος γλάστρας

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο. Θα πρέπει όμως να το προσέξετε.Η Fittonia είναι ένα μικρό φυτό. Επομένως, τα μεγάλα δοχεία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με το υπερβολικό πότισμα. Γνωρίζετε τις επιπτώσεις του υπερβολικού νερού στο έδαφος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καλλιεργείτε fittonia σε μικρές, στενές γλάστρες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προσκόλληση των ριζών και έλλειψη χώρου για το μήκος των ριζών. Επιπλέον, οι μικρές δεξαμενές μπορεί να μην έχουν αρκετό νερό για τα φυτά.

υπερβολικό πότισμα Η υδάτωση (συνοδεύει με την ανάπτυξη της Fittonia σε μεγάλες γλάστρες), η υδαρή καταρροή (συνοδεύει με την ανάπτυξη της Fittonia σε μικρές γλάστρες) και η καθυστερημένη ανάπτυξη των ριζών μπορεί να οδηγήσει σε κατσαρά φύλλα και απώλεια του γυαλιστερού πράσινου χρώματος. beady

Πώς να το διορθώσετε;

Τα Fittonias θα πρέπει να μετακινούνται σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δοχείο κάθε 2 ή 3 χρόνια.

Εάν το δοχείο είναι πολύ μεγάλο Ποτίστε τα φυτά σε μικρές ποσότητες για να αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα.

Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες γλάστρες πρέπει να μετακινούνται σε μεγαλύτερες γλάστρες. Επομένως, θα χρειαστεί να επανατοποθετήσετε το Fittonia σας.

τελευταία λέξη

διήγημα Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν φυτεύετε το Fittonia.

Προσπαθήστε να μιμηθείτε τις συνθήκες του τροπικού δάσους όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα.

  • Τακτικό πότισμα. Αυτή η ιδιότητα είναι σημαντική για όλα τα φυτά. Η συχνότητα και η ποσότητα του νερού είναι σημαντική.Ποτίστε το Fittonia σας μόλις παρατηρήσετε ότι το χώμα είναι στεγνό.
  • Συνιστάται η έμμεση ηλιακή ακτινοβολία. Η Fittonia ζει στη σκιά των ψηλών δέντρων στο τροπικό δάσος. Αυτό σημαίνει ότι το Fittonia δεν εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως. Αλλά σίγουρα δεν μπορεί να επιβιώσει στο σκοτάδι. Ενεργοποιήστε τις συνθήκες έντονου έμμεσου ηλιακού φωτός.
  • ευνοϊκό χημικό περιβάλλον Το Fittonia δεν του αρέσει το αλμυρό ή όξινο χώμα. Λιπάνετε όσο χρειάζεται. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό που δεν περιέχει σκληρές ουσίες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του pH.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *