Γιατί τα φύλλα μου Calathea Zebrina είναι κατσαρά; (Και πώς να το διορθώσετε)

Γιατί τα φύλλα μου Calathea Zebrina είναι κατσαρά; (Και πώς να το διορθώσετε)

Φύλλα σε γλάστρα για εσωτερικούς χώρους Calathea zebrina

Με τα μεγάλα οβάλ φύλλα του σε διάφορα χρώματα, το Calathea zebrina είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και αγαπημένο είδος στο γένος Calathea.

Ωστόσο, οποιοσδήποτε γονέας φυτού που έχει το Calathea zebrina θα συμφωνήσει μαζί μου ότι αυτές οι τροπικές ομορφιές είναι πολύ δύσκολο να φροντίσεις. Γιατί έχουν συγκεκριμένες ανάγκες σε φως, νερό, χώμα και υγρασία.

Εάν είστε ιδιοκτήτης μιας ζεμπρίνας Calathea όπως εγώ, πιθανότατα έχετε δει τα φύλλα να κουλουριάζονται στο πολύτιμο φύλλωμά σας.

Τα φύλλα Calathea zebrina κουλουριάζονται ή κουλουριάζονται προς τα μέσα λόγω έλλειψης υγρασίας, χαμηλής θερμοκρασίας, έλλειψης φωτός ή υπερβολικού ποτίσματος. Το να βυθιστείτε είναι η πιο κοινή αιτία της μπούκλας των φύλλων Calathea zebrina.Τα παράσιτα και οι ασθένειες προκαλούν επίσης αυτό το πρόβλημα.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους τα φύλλα Calathea zebrina σας κουλουριάζουν και πώς να το αντιμετωπίσετε, ώστε να μπορέσετε να αναζωογονήσετε με επιτυχία το υπέροχο φυτό σας!

Αιτίες του κατσαρώματος των φύλλων Calathea zebrina

υποβρύχιος

Όπως και άλλα φυτά Calathea, το Calathea zebrina σας προτιμά το υγρό αλλά καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Φροντίστε λοιπόν να μην στεγνώσει το χώμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου όταν τα φυτά χρειάζονται περισσότερο νερό.

Αν δεν ποτίζετε αρκετά τα φυτά και το χώμα στεγνώνει πολύ. Τα φυτά δεν λαμβάνουν αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, τα φύλλα στεγνώνουν και κατσαρώνουν.

Αποφύγετε αυτό να συμβεί καθώς θα στρεσάρει το φυτό σας και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή του.

λύση

Αν δεν το έχετε κάνει ακόμα Ορίστε ένα πρόγραμμα ποτίσματος και τηρήστε το.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο “χτύπησε το δάχτυλό σου” για να υποδείξεις ότι ήρθε η ώρα να ποτίσεις τη ζεμπρίνα Galatea ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

 • Εισαγάγετε το δάχτυλό σας περίπου 2-3 ​​ίντσες βαθιά στο ανώτερο στρώμα του εδάφους.
 • Εάν το έδαφος είναι υγρό, το φυτό σας είναι ακόμα καλά υγρό. Έτσι, μπορείτε να αποφύγετε το πότισμα για μια μέρα.
 • Εάν αισθάνεστε ξηρό, αντίστροφα, ήρθε η ώρα να ποτίσετε τα φυτά σας.

Θυμηθείτε, αυτό το φυτό που μοιάζει με τραγουδιστή δεν του αρέσει να είναι στεγνό και δεν του αρέσει να είναι συνεχώς βρεγμένο! Προσέξτε λοιπόν να μην ποτίζετε πολύ γιατί το πολύ νερό μπορεί να κάνει τα φύλλα να κιτρινίσουν και να αραιώσουν.

υπεργονιμοποίηση

Όπως κάθε άλλο φυτό εσωτερικού χώρου, το Calathea zebrina σας πρέπει να γονιμοποιηθεί για σωστή ανάπτυξη. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος μπορεί να βλάψει τα φυτά και να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων.

Όταν ταΐζετε πολύ την Calathea zebrina, θα χρειαστεί περισσότερο αλάτι. που απομακρύνει την υγρασία από τις ρίζες του

όταν συμβαίνει αυτό Τα φυτά είναι ευάλωτα σε χημικά εγκαύματα και αφυδάτωση. εγκαύματα και μπούκλες φύλλα

λύση

Εάν νομίζετε ότι ταΐζετε υπερβολικά την Calathea zebrina, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Καθαρίστε το έδαφος του φυτού ποτίζοντας και αφήνοντας ρυάκια να περάσουν μέσα από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας.

Στραγγίστε το υπερβολικό νερό και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει τελείως το χώμα πριν ποτίσετε ξανά το φυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε να σταματήσετε τη λίπανση της Calathea zebrina σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Δεδομένου ότι τα φυτά δεν θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

υποσιτισμός

Το κατσάρωμα των φύλλων Calathea zebrina μπορεί να είναι σημάδι ότι το φυτό σας δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

ανεπάρκεια φωσφόρου Τριφωσφορική αδενοσίνη (ενέργεια), ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη σακχάρων και νουκλεϊκών οξέων.

Αυτό κάνει το Calathea zebrina να φαίνεται αδύναμο και εμποδίζει την ανάπτυξη των φύλλων. με αποτέλεσμα τα φύλλα να κατσαρώνουν και να γίνονται μικρότερα

λύση

Λιπάνετε το Calathea zebrina την άνοιξη και το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας ένα ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης όπως άζωτο, φώσφορο και κάλιο σε αναλογία 10/10/10. Αυτό μπορεί να γίνεται κάθε μήνα.

Η κατανόηση των επιπέδων pH στο υλικό φύτευσης είναι επίσης χρήσιμη για τη σωστή διατροφή των φυτών σας.

Ο στόχος σας είναι να διατηρήσετε το pH μεταξύ 5,0 και 6,0. Επειδή αυτό είναι το βέλτιστο pH για τα καλαθέα, μπορείτε να προσαρμόσετε το pH προσθέτοντας ένα ασβεστούχο υλικό όπως δολομίτη ή ανθρακικό ασβέστιο στο μείγμα γλάστρας σας. : University of Florida IFAS)

πίεση θερμοκρασίας

Το Calathea zebrina είναι ένα τροπικό φυτό, που αναπτύσσεται σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα που μιμούνται τα τροπικά δάση και τα τροπικά δάση.

Καλλιεργήστε την Calathea zebrina σε εσωτερικούς χώρους όπου οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 65-75º F (18-24º C).

Επίσης, μην τοποθετείτε το Calathea zebrina σε μέρη που είναι εκτεθειμένα σε υπερβολική ζέστη και κρύο.

Η θερμική καταπόνηση που προκαλείται από τα θερμά ρεύματα αέρα μπορεί να προκαλέσει ταχεία εξάτμιση. Τυλίξτε τα φύλλα για να συγκρατηθεί η υγρασία. Ο κρύος αέρας, από την άλλη πλευρά, κάνει τα φύλλα να μαραίνονται και να κιτρινίζουν.

λύση

Βρείτε ένα μέρος στο σπίτι σας με την κατάλληλη θερμοκρασία για την Calathea zebrina σας.

Αν τα φύλλα είναι κατσαρά Ρυθμίστε τον θερμοστάτη και παρατηρήστε τα φυτά για μερικές ημέρες. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία μέχρι να αρχίσουν να διαστέλλονται τα φύλλα.

Η σήψη των ριζών από το υπερβολικό πότισμα.

Εάν τα φύλλα της Calathea zebrina σας αρχίσουν να καμπυλώνουν Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε για σημάδια σήψης των ριζών. Αυτό προκαλείται από το μουσκεμένο έδαφος ως αποτέλεσμα του υπερβολικού ποτίσματος.

Το νερό και άλλα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάσουν στο φυτό όταν οι ρίζες σαπίζουν.

Ως αποτέλεσμα, τα φύλλα αφυδατώνονται και προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν την υγρασία. που οδηγεί σε μπούκλες και ξηρότητα

λύση

 • Αφαιρέστε τα φύλλα από το έδαφος και επιθεωρήστε τις ρίζες. Αν οι ρίζες είναι μαύρες και μαλακές Πιθανότατα σήψη ριζών.
 • Ξεπλύνετε προσεκτικά τις ρίζες κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε την πληγείσα περιοχή. Εάν ένα σημαντικό μέρος του ριζικού συστήματος επηρεαστεί και αφαιρεθεί Κόψτε το ένα τρίτο έως τα μισά φύλλα. Αυτό δίνει στο φυτό περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξει νέες ρίζες επειδή δεν χρειάζεται να υποστηρίξει μεγάλο αριθμό φύλλων.
 • Μετακινήστε το φυτό σε μια γλάστρα με φρέσκο, καλά στραγγιζόμενο μείγμα γλάστρας και τοποθετήστε το σε κατάλληλη θέση για ανάπτυξη.

ποιότητα νερού

Γνωρίζατε ότι το νερό της βρύσης περιέχει αλάτι, χλώριο, φθόριο και άλλα μέταλλα; που είναι επιβλαβές για τα φυτά

Η συσσώρευση αλατιού στο έδαφος παρεμποδίζει την ικανότητα των ριζών να απορροφούν βασικά θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας συστροφή των φύλλων της Calathea zebrina.

λύση

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να φιλτράρετε το νερό της βρύσης σας χρησιμοποιώντας ένα σύστημα φιλτραρίσματος.

Εάν δεν έχετε φίλτρο Προσθέστε νερό στο ποτιστήρι και τα χημικά θα διαλυθούν. για καλύτερα αποτελέσματα Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή βρόχινο νερό.

πολύ άμεσο ηλιακό φως

Η Calathea zebrina προτιμά το έντονο ή μέτριο έμμεσο φως. Πολύ άμεσο ηλιακό φως, ειδικά το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της ημέρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος στο φυτό. Αυτό κάνει τα φύλλα του να κατσαρώνουν καθώς προσπαθεί να μειώσει την επιφάνεια που εκτίθεται στο φως του ήλιου.

λύση

Εάν εκθέσετε κατά λάθος το φυτό σας calathea στον ήλιο Μετακινήστε αμέσως το φυτό σε σκιερό ή μερικώς σκιερό μέρος με μέτριο φως του περιβάλλοντος, όπως σκιερό κήπο ή μπαλκόνι.

Ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο που φιλτράρει το άμεσο ηλιακό φως, όπως ένα ωδείο ή ωδείο, συνιστάται ιδιαίτερα.

έλλειψη φωτός

Τα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του Calathea zebrina, χρειάζονται άφθονο φως για να πραγματοποιήσουν φωτοσύνθεση και να παράγουν ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ριζών, μίσχων και φύλλων.

Εάν το φυτό σας δεν έχει αρκετό φως Τυλίγει τα φύλλα και γέρνει ή τεντώνεται προς την πηγή φωτός.

Το ανεπαρκές φως θα εμποδίσει την ανάπτυξη και τα φυτά σας μπορεί να πεθάνουν καθώς δεν μπορούν να παράγουν τροφή μέσω της φωτοσύνθεσης.

λύση

Εάν διατηρείτε το calathea σας σε σκοτεινό μέρος, όπως ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό ή μπάνιο με μικρά παράθυρα, εγκλιματίστε απαλά το φυτό μετακινώντας το σε ένα φωτεινό σημείο.

Εάν ένα δωμάτιο στο σπίτι σας περιορίζεται από την έλλειψη ηλιακού φωτός Μπορείτε να στραφείτε σε τεχνητό φωτισμό που κυμαίνεται από φθορισμού, πυρακτώσεως, LED έως φώτα κηπουρικής για να καλλιεργήσετε το Calathea zebrina σε εσωτερικούς χώρους.

προσβολή από παράσιτα

Τα κατσαρά φύλλα—μαζί με κηλιδωτό, καφέ και ξηρό αποχρωματισμό—μπορεί να υποδεικνύουν ότι ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης έχει εισβάλει στην Calathea zebrina σας.

Η μπούκλα των φύλλων συμβαίνει όταν τα παράσιτα τρέφονται με το χυμό νεαρών ή ακόμα αναπτυσσόμενων φύλλων.

Μερικές κοινές αιτίες που επιτίθενται σε φυτά εσωτερικού χώρου όπως το Calathea zebrina περιλαμβάνουν μούχλα, σκνίπες, αλευρώδεις, αφίδες, ακάρεα αράχνης και λέπια.

λύση

 • Το πρώτο βήμα είναι να απομονώσετε τα φυτά Calathea zebrina από άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. μέχρι τον πλήρη έλεγχο των παρασίτων
 • ελέγξτε για μόλυνση Αν μόνο ένα μικρό μέρος των προσβεβλημένων φυτών Αποσύρετε και καταστρέψτε τα προσβεβλημένα μέρη. Εάν οι ρίζες του φυτού είναι μολυσμένες, αντίστροφα, κόψτε και μεταφέρετε σε καθαρές γλάστρες με αποστειρωμένο, καλά στραγγιζόμενο χώμα γλάστρας.
 • Χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα για να σκουπίσετε τις αφίδες και τους αλευρωτούς. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το νύχι σας για να ξεφλουδίσετε την ψώρα. Για τα ακάρεα της αράχνης, ψεκάστε τα φυτά με νερό για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα.
 • Εάν η εστία είναι στα αρχικά στάδια Ψεκάστε εντομοκτόνο σαπούνι για να απαλλαγείτε από τα ζωύφια.
 • Εάν η επιδημία είναι σοβαρή Μπορεί να θέλετε να αφήσετε το φυτό μόνο του για να αποφύγετε τη διάδοση της μόλυνσης σε άλλα φυτά εσωτερικού χώρου.

ασθένεια

Η υψηλή υγρασία που χρειάζεται το Calatheas zebrina για να ευδοκιμήσει ενθαρρύνει μυκητιακές και βακτηριακές ασθένειες που προκαλούν κυρτώσεις, μαρασμό και κιτρίνισμα των φύλλων.

Μια κοινή ασθένεια μεταξύ των Calatheas είναι ένας μύκητας του εδάφους που ονομάζεται Fusarium, ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί όταν τα φυτά τοποθετούνται σε χώρους με κακό φωτισμό και ανεπαρκή αερισμό.

λύση

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μυκητοκτόνο χαλκού για τη θεραπεία του Fusarium, αλλά το καλύτερο στοίχημά σας είναι να αφαιρέσετε το φυτό από το έδαφος, να πετάξετε το χώμα, να ξεπλύνετε τις ρίζες, να αλλάξετε το υλικό της γλάστρας. και φυτεύτηκαν σε νέο δοχείο φύτευσης

χαμηλή υγρασία

Για τα φυτά Calathea zebrina, η υψηλή υγρασία είναι απαραίτητη! Τα φυτά απορροφούν την υγρασία μέσω των φύλλων τους. Εάν ο αέρας είναι ξηρός, τα φύλλα θα κατσαρώσουν και θα γίνουν καφέ.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αυξηθεί η υγρασία γύρω από το φυτό, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

λύση

Αν και αυτή δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση. Αλλά η ομίχλη είναι ένας γρήγορος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα της χαμηλής υγρασίας. καθώς θα παρέχει υγρασία για λίγες ώρες.

όταν καπνίζεις Βεβαιωθείτε ότι το νερό που χρησιμοποιείτε είναι καθαρό για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων ή μούχλας.

για να έχετε υψηλή υγρασία Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι υγραντήρα ή ηλεκτρονικό υγραντήρα για να παρέχετε την επιθυμητή υγρασία.

Μπορεί να θέλετε να τοποθετήσετε τα φυτά κοντά σε άλλα τροπικά φυτά. στο σαλόνι σας γιατί θα αυξήσει την υγρασία

Το Galatea Zebrina μπούκλα μετά την επανεκκίνηση

Το Calathea zebrina δεν ανέχεται συχνές μεταμοσχεύσεις καθώς το φυτό καταπονείται εύκολα.Μεταφέρετε το Calathea zebrina μόνο μία φορά κάθε 2 χρόνια, την άνοιξη ή όταν είναι δεσμευμένο στη ρίζα.

Αν πρόσφατα φυτέψατε ένα Calathea σε μια νέα γλάστρα και παρατηρήσετε ότι τα φύλλα είναι κατσαρά. δείχνει ότι το φυτό παρουσιάζει σημάδια στρες Μερικές κοινές αιτίες εκ νέου στρες στα φυτά, συμπεριλαμβανομένου του Calathea zebrina, περιλαμβάνουν:

 • τη χρήση εδαφικών τύπων διαφορετικών από τα φυτά που ζούσαν κάποτε
 • Αφήστε τις ρίζες να μείνουν στον αέρα περισσότερο κατά τη μεταφύτευση.
 • Τοποθέτηση φυτών σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού

λύση

 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε επίσης γόνιμο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος.
 • Βεβαιωθείτε ότι το νέο δοχείο έχει αρκετές οπές αποστράγγισης. Εάν δεν υπάρχουν αρκετές τρύπες Μπορείτε να ανοίξετε τρύπες στη νέα δεξαμενή για να επιτρέψετε την αποστράγγιση του υπερβολικού νερού.
 • Τοποθετήστε τα φυτά σας στο ίδιο σημείο όπου ζουν για να έχουν την ίδια θερμοκρασία και φως.
 • Παρέχετε άφθονο νερό και τροφή για να τονώσετε την ανάπτυξη των φυτών.

Πώς να αποτρέψετε το κατσαρό των φύλλων Calathea zebrina

Τώρα που γνωρίζετε τις πιο κοινές αιτίες της μπούκλας των φύλλων στο Calathea zebrina, είστε πλέον σε καλύτερη θέση να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε το κατσάρωμα των φύλλων Calathea zebrina είναι να παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης για να εξασφαλίσετε ότι το φυτό σας θα αναπτυχθεί δυναμικά.

Φυτέψτε σε πλούσιο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος και ακολουθήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος. Προστατέψτε τα φύλλα από το άμεσο ηλιακό φως. αλλά παρέχει αρκετό φως

Να παρέχετε πάντα στα φυτά τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών και να ελέγχετε για σημάδια ασθένειας ή πιθανά έντομα.

Το πιο σημαντικό Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε στο φυτό σας ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί τη σωστή ανάπτυξη.

Η φροντίδα του Calathea zebrina μπορεί να είναι λίγο δύσκολη καθώς αυτό το τροπικό φυτό είναι εύθραυστο και απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα.

Ωστόσο, με τη σωστή ποσότητα πληροφοριών, Μπορείτε να καλλιεργήσετε με επιτυχία αυτό το πλούσιο φυτό και να μετατρέψετε τον χώρο διαβίωσής σας σε έναν τροπικό παράδεισο.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *